MK63 botterverhuur

Zeil mee op een originele Zuiderzeebotter!

Zeilen met een varend monument
Zeilen op het Markermeer. Rechts de bemanning in actie

Een bottertocht is uitstekend geschikt als bedrijfsuitje of als je iets te vieren hebt met familie of vrienden. Als je wilt kun je aan boord een handje helpen om te ervaren hoe het zeilen met zo’n schip voelt en hoe zwaar het werk van onze voorouders was.

De  botter is te huur per uur, dag of dagdeel, inclusief bemanning. Het vaarseizoen loopt van mei tot en met oktober. Wij varen op het Markermeer, bij meerdaagse verhuur ook elders. Er kunnen maximaal twaalf passagiers mee. Bij grotere gezelschappen varen we met meer schepen tegelijk. Eventuele catering kun je zelf meenemen of laten verzorgen door de plaatselijke horeca.

Tijdens een vaartochtje met de MK63 vertellen we graag over het schip en zijn geschiedenis. Desgewenst kunnen wij ook een uitgebreide presentatie verzorgen over de Zuiderzee, scheepvaart- en visserijhistorie, varend erfgoed en de maritieme geschiedenis van Hoorn. 

Levende historie

De botter MK63 is een voormalig vissersschip van de Zuiderzee, een varend monument®, gebouwd in 1912. Zeilen met zo’n robuuste oude vissersschuit is een bijzondere belevenis. Je waant je voor even terug in de tijd. Toen het water nog zout was, al het zware werk aan boord met de hand werd gedaan en de vissers leefden met het getij en van wat de zee gaf.

De MK63 behoort tot ons nationaal varend erfgoed. Bij de restauratie zijn oorspronkelijke details  zorgvuldig behouden. Om het authentieke uiterlijk van het schip zo goed mogelijk te bewaren maken we voor het onderhoud gebruik van geurige ‘ouderwetse’ materialen als lijnolie, harpuis en (bruine) teer. De zeilen zijn van zware katoen. Het touwwerk is geslagen van natuurvezels als hennep, manilla en kokos. Hierdoor ziet het schip er nog vrijwel net zo uit als in de tijd van de zeilvisserij.

De bemanning bestaat uit ervaren zeilers die er regelmatig met de MK63 op uit gaan. Een paar maal per jaar hebben we vergunning om te vissen op de wijze zoals dat eeuwenlang gebruikelijk was: op de zeilen en met verschillende soorten netten. Zo houden we de kennis en ambachtelijke vaardigheden van de vroegere visserij levend. Met de MK63 maken we jaarlijks een reis naar het Oostzeegebied, Engeland of de Duitse of Deense kust.

Museumhaven Hoorn
Tekening van de Museumhaven in het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn                      ©Peter Dorleijn
Ligplaats Museumhaven Hoorn

De MK63 heeft zijn ligplaats in de Museumhaven van het Centrum Varend Erfgoed, aan de westoever van het Oostereiland in Hoorn. Bezoekadres: Schuijteskade 22, 1621 DE Hoorn.

N.B.: Op het Oostereiland kan niet worden geparkeerd. Dichtstbijzijnde parkeergelegenheden: Nieuwe Wal (gratis), de Westerdijk en parkeergarages Jeudje en Schouwburg Het Park (betaald parkeren).

Iets om rekening mee te houden: Op het water is het altijd een paar graden kouder dan op het land. Wij adviseren gemakkelijke kleding (incl. schoeisel) die tegen een stootje kan (en waterdichte kleding bij minder goed weer);

Aan boord van de botter is geen toilet aanwezig omdat het schip geheel in authentieke staat verkeert. Toiletbezoek voor- of achteraf is mogelijk in het Centrum Varend Erfgoed;

Verhuurcontract

Wij werken met een verhuurcontract. Betaling contant bij inscheping. Bij extreme regen of stormachtige wind ­wordt niet gevaren, dit ter beoordeling aan de schipper. Uiteraard wordt in dat geval tijdig contact met de huurder opgenomen.

Voor tarieven en boekingen: info@peterdorleijn.nl